برنج اصلی و درجه یک ما ایرانی ها سفید است از آنجای که برنج اصل خیلی کم یافت می شود اکثر افراد به خوردن برنج دودی می پردازند. در این مقاله قصد داریم شمارا با مزایا و فواید وحتی مضر و یا مفید بودن برنج های دودی آشنا کنیم.
برنج دودی و نکات مهمی که باید در مورد آن بدانید
برنج مصرفی انواع مختلف و گوناگونی دارد اما اصلی ترین و بهترین آن برنج سفید است. مصرف برنج سفید خواص بسیار زیادی دارد برنج های دیگر هم خواص بالایی دارد اما متاسفانه خواص کمی دارد.
امروزه دودی کردن مواد غذایی مثل ماهی و یا همان برنج دودی شاید از سراجبار و ناچاری و یا برای یک وعده باشد اما در زمان های قدیم از روش دودی کردن برای ماندگاری و نگهداری بهتر مواد غذایی استفاده می کردند. در واقع دودی کردن یک روش مفید است زیرا دود بیشتر از 2 هزار مواد شیمیایی مثل الکل بسیار دارد برای همین علت مواد غذایی را به طور کامل ضد عفونی می کند. برای همین است که در گذشته مواد غذایی را دودی می کردند دودی کردن نه تنها مضر نیست بلکه مفید هم هست و باعث سالم ماندن بیشتر می شود. البته بماند که هر چیزی به اندازه باید باشد و مصرف بیش از اندازه آن ضررهایی نیز دارد.
نحوه تولید و دلایل دودی کردن برنج
برنج چطور دودی می شود:
برای دودی کردن برنج در ابتدا با تکه های چوب اتاق ها را پر دود کرده و سپس طوری که آتش نگیرد و تنها دود بلند شود تکه چوب ها را آتش می زنند بعد از این کار کیسه ها را آویزان کرده تا بوی دود بگیرند و این طور است که برنج ها دودی می شود.
چرا برنج را دودی می کنند:
امروزه از روش دودی کردن برای طعم برنج و غذا و همچنین براساس ذائقه هر فرد انجام می شود همچنین برای طبخ دادن غذا آن را با چوب قرار داده تا بوی دودی و خاص به خود بگیرد مخصوصا در مراسم ها این روش زیاد به کار گرفته می شود اما در گذشته این روش به صورت دائم بوده است نه موقت و برای نگهداری مواد غذایی و همچنین برنج استفاده می شده است. دودی کردن برنج و مواد غذایی باعث می شود تا موادی مثل میکروارگانیسم ها خیلی دیر تر به ماده غذایی وارد شوند، به همین علت است که باعث می شود میکروب به برنج و حتی مواد غذایی وارد نشود. باید اضافه کنم که در گذشته حتی از دودی کردن برای دودی کردن گوشت، دودی کردن برنج، دودی کردن ماهی و حتی دودی کردن برگه های زرد آلو نیز استفاده می کردند.
برنج و مواد غذایی دودی دیگر مضر هستند
اگر در تولید مواد غذایی دودی از چوب های خوب استفاده نشده باشد و در گاه گاهی در برنج و یا ماهی وغیره استفاده شود مشکلی نشان نمی دهد اما با روند زمان باعث سرطان خواهد شود پس در انتخاب چوب مناسب و مرغوب دقت کنید. در کشور ایران مردم خیلی غذاهایی دودی مصرف نمیکنند حتی در ماه شاید یک بار به مصرف مواد دودی بپردازند، اما در مناطقی که مصرف زیادی در غذاهای دودی دارند پیشنهاد می شود دریک هفته بیشتر از یکبار دودی مصرف نشود.
نحوه نگهداری برنج دودی متفاوت است
نگهداری آن تفاوتی ندارد، زیرا مانند برنج های معمولی برنج های دودی هم باید در جایی دور از نم و خنک نگهداری شود، زیرا در جایی نمور به زودی خراب می شود حال چه برنج دودی وچه برنج معمولی. باید در جایی خشک و خنک قرار بگیرند تا ماندگاری بالایی داشته باشند برنجی که در جایی مناسب قرار گیرد دوام بالایی تا حداقل یکسال را دارد. لازم به ذکر است که برنج کهنه بهتر از برنج نو است زیرا برنج کهنه کیفیت چهار برابر بهتری در پخت دارد اما برنج نو ری وکیفیت پایین تری دارد. از آنجایی که توصیه می شود برنج معمولی را به صورت کته مصرف کنید اما برنج های دودی را توصیه می شود آبکش کنید، درست است که کمی از مزه آن کاسته می شود اما خیلی نیست و مواد مضر خارج می شود.
برنج دودی را با چه مواد غذایی بخوریم
پیشنهاد می شود در وعده های غذایی خود خوردن سبزیجات ها را داشته باشید زیرا موادی که در غذاها باعث سرطان می شود را از بین می برد. همچنین به یاد داشته باشید که ترکیبات سرطان زا تنها در برنج های دودی نمی باشد زیرا ما در جهانی زندگی می کنیم که آب و هوایی آلوده دارد و ظرف هایی که غذا می خوریم پر از ترکیبات سرطان زا است .
کدام مواد غذایی را با برنج دودی نخوریم
مواد غذایی وجود دارند که دارای ترکیبات سمی و سرطان زا هستند. موادی مانند سرخ کردنی ها می تواند آسیبی جدی با خوردن برنج های وارد کند زیرا خوردن غذاهای سرخ کردنی خود به تنهایی ضرر هایی دارد.
مزایا و معایب برنج دودی
برای اینکه اطلاعاتی در رابطه با مزایا و معایب این برنج باید بدانید که مواد غذایی دودی مثل برنج و ماهی دارای تنوع مختلفی هستند وبه دلیل تنوع بالا آنها از روش دودی هم استفاده می شوند. این نکته درست است که در گذشته از دود برای نگهداری مواد غذایی استفاده می کردند، اما همین دود هم ضررهایی نیز دارد و استفاده بیش از اندازه مجاز نیست زیرا دارای ترکیبات شیمیایی است. اما در زمان حال مخصوصا در کشور ما از دودی کردن غذا خیلی کم استفاده شده است و تنها برای تنوع است.
کلام اخر
در این مقاله قصد داشتیم شما را با روند دودی کردن برنج و مواد غذایی همچنین مضر و یا مفید بودن این مواد غذایی آشنا کنیم. همان طور که می دانید مصرف هر چیزی هنگامی که از قاعده خود خارج شود مضر است، برنج های دودی هم همین طور است استفاده آن باید به اندازه باشد تا آسیبی وارد نشود مصرف به اندازه مواد غذایی دودی می تواند مفید و کاملا لذت بخش باشد. امیدواریم از خواندن این مطالب لذت کافی برده باشید و البته همان طور که گفتیم سعی کنید به لیست تغذیه خود برنج دودی هم اضافه کنید و از مزایای آن بهره کافی ببرید.
انواع برنج های ایرانی با توجه به شکل، اندازه، محل کشت رنگ و نوع پخت در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرند. هر نوع از این برنج های ایرانی طعم، بافت و خاصیت منحصر فرد خود را دارد که البته تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند. بعضی از این برنج های ایرانی به نام های برنج هاشمی، امراللهی، شیرودی، فجر، دم سیاه و ... شنا خته شده اند. که هرکدام کیفیت و عطر و بویی فوق العاده ای دارند. شما می توانید برای خرید برنج عطردار شمال به قسمت محصولات شرکت گلیرد مراجعه کنید.